Sinds enkele dagen hebben we in Zuid-Limburg te maken met een flinke regenval en toestroom van water, zodanig dat er overstromingen zijn en halverwege vandaag zelfs het centrum van Valkenburg blank stond. In Maastricht was tot aan de middag vrij weinig te merken, behalve dat je er zo goed als niet meer kon komen, aangezien zowel de A2 als de A79 waren afgezet en alle lokale wegen geblokkeerd of verstopt waren. Collega’s die van Heerlen naar Maastricht of een van de omliggende dorpen naar huis moesten, hadden een flinke uitdaging om er te komen.

Via de internetkanalen bereikten mij in de loop van de dag toch wat onrustbarende berichten over de Maas bij Maastricht, dus ging ik op onderzoek uit. Ik woon zelf zo’n honderd meter van de Maasoever af, vrij laag in de stad (zowat onderaan de St. Pietersberg), en wie mij kent weet dat ik nogal wat boeken in huis heb staan, en die hebben nog niet leren zwemmen. Ik ben niet zo snel in paniek, maar toen ik langs de Maas liep werd ik toch een beetje bezorgd.

Hieronder enkele foto’s en filmpjes om een beeld te krijgen. De foto’s zijn genomen vanaf de westoever (St. Pieter, Kennedybrug, stadspark en binnenstad (St. Servaasbrug).

17:37 – zicht op Gouvernement (provinciehuis). De stroming gaat hard en neemt veel rommel mee, het water staat hoog.

Ter vergelijking, normaal ziet dat er zo uit:

18:27 – vanaf de Blekerij, uitzicht op Gouvernement. Het water staat echt hoog.

18:30 – Nabij de Kennedybrug, hier is een beetje te zien hoe snel de bovenstroom alleen al is.

Onder de Kennedybrug versnelt het nog extra door de pijlers en obstakels.

Dat leidt op sommige plekken ook tot hoge golven en tegenstromingen.

Bij het Stayokay hotel (voorheen Maaspaviljoen) is de fietsenkelder ondergelopen en ook de onderdoorgang onder het terras is niet meer begaanbaar, het staat 1,5-2 meter onder water.

18:40 – Het water stijgt bijna tot aan de lippen. Nog een paar centimeter en het gaat hier over de rand.

De steiger van rederij Stiphout is helemaal scheefgetrokken door de kracht van het water.

Normaliter stroomt de Jeker in de Maas uit, nu dringt de Maas zich via de Jeker op tot in het stadspark.

18:52- Bij de “aw brögk”, de St. Servaasbrug, is de afstand tussen de bogen en het wateroppervlak normaliter een stuk groter. Dit is echt bizar.

Hier zie je hoe hard het water stroomt, versneld door de vele pijlers in de Maas.

Ook dit pad eindigt in het niets.

19:19 – De mensen die een huis aan de Lage Kanaaldijk hebben zijn wel wat gewend en zijn voorzien van zandzakken en soms zelfs waterpompen, maar als je hieronder goed kijkt, dan zie je dat alleen het muurtje voorkomt dat we hier al natte voeten oplopen. Het water staat al hoog tegen het muurtje op en de voorspellingen zijn dat er nog wel wat hoogte bijkomt in de loop van de avond.

Terwijl ik met mijn vader ter hoogte van MCC sta te kijken hoe aan de overkant de camping nabij de Hoge Weerd is getroffen en al verschillende caravans scheef staan gezakt, komt een NL-alert bericht binnen voor enkele wijken aan de oostoever van de Maas: