Er is een kleinood dat ik voor de vergetelheid wil behoeden. Het is voor anderen wellicht triviaal, maar het behoort tot mijn oudste verliefdheden. Ik zat in de vierde klas van de lagere school – groep 6 heet dat sinds vele jaren, wat mij nogmaals erop wijst dat ik “oud” word, althans de 50 nader.

Om het te snappen is het handig om te weten dat enkele LP’s van mijn ouders min of meer tot de mijne had gemaakt en vaker draaide. Van mijn moeder had ik de liefde voor Elvis meegekregen, maar de Beatles speelden ook hun partijtje mee in mijn jonge voorkeuren. Geen idee hoe dit precies zat, maar zo was het. Nummers als I saw her standing there, P.S. I love you, Twist and shout, en Do you want to know a secret bekoorden mij zeer. Ik zong ze op jonge leeftijd na, met wat verbastering van de Engelse woorden.

Eén nummer lag mij echt na aan het hart, en dat was All my loving. Dat had niet alleen met de ontroering te maken die het nummer zelf mij opleverde, maar vooral ook met een vroege verliefdheid.

Zoals gezegd zat ik in de vierde klas. In de andere klas (een combinatieklas waarvan een deel derde klas was) op die school zat een leuk, niet eens beeldschoon meisje. Zij zong als een engeltje. De onderwijzer van die klas speelde graag gitaar en leerde zijn jonge leerlingen graag popklassiekers. De combinatie van zijn gitaarspel en haar vertolking van All my loving, waarbij haar jonge meisjesstem (in mijn herinnering) de hoge tonen heel zuiver haalden, namen mij direct in, betoverden mij.

Close your eyes and I’ll kiss you
Tomorrow I’ll miss you
Remember I’ll always be true
And then while I’m away
I’ll write home every day
And I’ll send all my loving to you

I’ll pretend that I’m kissing
The lips I am missing
And hope that my dreams will come true
And then while I’m away
I’ll write home every day
And I’ll send all my loving to you

All my loving I will send to you
All my loving, darling I’ll be true

Close your eyes and I’ll kiss you
Tomorrow I’ll miss you
Remember I’ll always be true
And then while I’m away
I’ll write home every day
And I’ll send all my loving to you

All my loving I will send to you
All my loving, darling I’ll be true
All my loving, all my loving ooh
All my loving I will send to you

Na bijna 40 jaar draag ik het lieve gezicht en de engelachtige stem blijkbaar nog steeds bij me. Het draaien van een (willekeurige) LP van de Beatles werkten als een in lindebloesemthee gedoopt Madeleinekoekje. Even was ik weer in 1981, of daaromtrent.

Vanzelfsprekend, verlegen als ik was, heb ik mijn liefde nooit hardop durven te bekennen. Niet aan haar, en al zeker niet aan anderen.